Find best premium and Free Joomla templates at GetJoomlaTemplatesFree.com

SP2016-motiv


Nadcházející 33.ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2018 proběhne
v termínu 13. – 17.6.2018.

Přihlašujte své inscenace do soutěžního a nesoutěžního programu Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň 2018. Podmínky zařazení do výběru pro festival 2018 najdete ve statutu festivalu Skupova Plzeň. Podmínkou přihlášení je vyplnění přihlašovacího formuláře a zaslání videozáznamu inscenace. Přihlásit inscenaci můžete již brzy na těchto stránkách.


13. 6. 2016 - Vyhlášení poroty: 32.ročník festivalu Skupova Plzeň

Jaký byl vlastně letošní ročník SP?

Viděli jsme řadu představení rozdílných věkových adres, rozdílného vztahu k obecenstvu (od podbízivého až k ignorujícímu obecenstvo, a tedy i komunikativní funkci divadla), představení celosouborová i one (two, three) men show, viděli jsme i inscenace se složkami služebnými i složkami sebeprosazujícími se, inscenace pro dospělé i pro ty nejmenší, viděli jsme konečně inscenace loutkářské i alternativní, jak zní v podtitulu festivalu.

Číst dál: Vyhlášení poroty: 32.ročník festivalu Skupova Plzeň

3. 6. 2016 - Rezervujte si loutkářské workshopy na náplavce

Rezervujte si loutkářské workshopy na náplavce

I letos si mohou děti a rodiče na festivalu Skupova Plzeň přijít vyrobit vlastní loutky, a to přímo pod dohledem a ve spolupráci zkušených a milých autorů, řezbářů a výtvarníků Miroslava Trejtnara a Vladimíra Sosny. Na plzeňské Náplavce u řeky Radbuzy proběhnou loutkářské workshopy pro děti a rodičev sobotu 11.6. od 14:30 do 17 hodin neděli 12.6. od 13:30 do 16 hodin. Pokud chcete místa na workshopech rezervovat, prosím napište na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., v rezervaci prosím uveďte datum a čas, kdybyste rádi na dílnu dorazili. V sobotu i v neděli vás čeká na Náplavce také řada představení a pohádek, například O perníkové chaloupce, Don Juan, Tři mušketýři nebo Malý pán. Vstupné je zdarma.

29. 5. 2016 - Užijte si loutky a kino na břehu Radbuzy

Pokud bůh a počasí dá, užijí si návštěvníci festivalu Skupova Plzeň loutkářské umění také na břehu řeky Radbuzy. Skupovka letos obsadí část náplavky, kde budou od pátečního večera probíhat divadelní představení, projekce letního kina nebo loutkářské dílny. V pátek večer se mohou diváci těšit na plzeňskou klasiku pod širým nebem, kultovní Tři mušketýři mají deset let od vzniku a výročí oslaví i na Skupově Plzni.  Hned po nich se rozsvítí nad řekou „stříbrné plátno“. Loňský loutkový kinohit Malý pán z dílny Buchet a loutek potěší malé i velké. V sobotu odpoledne se na břehu řeky otevřou loutkářské dílny, děti a rodiče si zde mohou vyrobit pod dohledem zkušených řezbářů vlastní divadelní hrdiny. A poté si užijí netradiční Perníkovou chaloupku v podání Studia Damúza. Příznačně na Náplavce ožije v sobotu atmosféra Vančurova Rozmarného léta (doufáme, že ta slunečnější část) v cirkusovém představení Plovárna souboru Bratři v tricku. A poté si diváci užijí aktuální českou animovanou novinku Smrtelné historky Jana Bubeníčka. V neděli pak na Náplavce vystoupí slovenský loutkářský mistr Ivan Gontko s inscenací Don Juan.  A nebudou chybět ani loutkářské dílny pro děti a rodiče. Tak snad počasí bude přát a slunce svítit.

 

2. 6. 2016 - Alterna na Skupově Plzni


Inscenace alternativního divadla jsou na posledních ročnících Skupovy Plzně stálými hosty. I letošní festival nabízí několik pozoruhodných počinů z této originální oblasti divadelního umění.

V pátek večer mohou lidé navštívit v Divadle Alfa unikátní groteskní představení o stavu morálky a slušnosti s názvem Pirát a lékárník v podání uměleckého sdružení Wariot Ideal. Herci Vojta Švejda, Jan Kalivoda a Jan Dörner zde prezentují zvláštní adaptaci díla Roberta Louise Stevensona. Všichni tři, doslova přikování k provizornímu jevišti hřeby, se předhánění s nenasytnou dravostí ve svých výstupech. Nejen v životě tak platí, kdo si co pro sebe urve, to je urváno.

Pozoruhodný pohled na literární klasiku přináší také inscenace Erben: Sny dalšího uměleckého sdružení Handa Gote. Umělci, mezi nimiž nechybí tanečnice a choreografka Veronika Švábová nebo loutkář Tomáš Procházka, v inscenaci přinášejí osobité výjevy a asociace z Erbenova díla. Zajímavý experiment Filmmakeři Jihočeského divadla České Budějovice přináší neotřelý pohled do světa filmové výroby. Film je, jak známo, největším a zároveň nejoblíbenějším podvodem na diváka.

Do tajemství filmového záběru a toho, co filmový divák nakonec ve 25 frames per sec. nevidí, přenesou diváky právě Filmmakeři.

Alternativní stopa je na festivalu Skupova Plzeň mnohem širší. Najdete zde skvělé non-verbální představení Laloba pro jednu tanečnici a jednu zpěvačku, oceněné na festivalu v Edinburghu, působivý výlet na Sibiř v podání německého souboru Figurentheater Wilde and Vogel Sibiria, slovenské alternativní počiny Krása a hnus a Láska P. a Vášeň B. a další a další. Přijďte se podívat.

LVC La Loba Viktor-Kronbauer 01

18. 5. 2016 - Slovenský fokus na Skupově Plzni

I letošní program Skupovy Plzně nabídne pohled k sousedům, tedy na aktuální tvorbu slovenského loutkového a alternativního divadla. Mezi zcela čerstvé počiny patří projekt souboru Med a prach s názvem Krása a hnus. Inscenace pod režijní a hudební taktovkou Andreje Kalinky stírá hranice mezi hudebními obory, propojuje hudbu, výtvarné umění, performanci, literaturu a video. Návštěvníci festivalu uvidí představení 12.6. od 15:30 v DEPU 2015. Představitelé nejmladší slovenské divadelní generace, studenti VŠMU, uvedou na Skupově Plzni 10.6. od 16:30 inscenaci z ranku alternativního divadla Múr, zpracování textů J.P. Sartra Zeď,  Hérostratos a Velký vůdce. Další slovenský soubor ODIVO uvede na festivalu ceněnou inscenaci Láska P. a vášeň B. Komorní inscenaci pro jednu herečku, jednoho hudebníka a několik zamilovaných loutek uvidí návštěvníci festivalu 11.6. od 12:30 hodin.

SKUPOVA PLZEŇ 2015 | Copyright © 2015 DIVADLO ALFA